EXTENZÍV ZÖLDTETŐK NÖVÉNYESÍTÉSE

A zöldfelületek tervezésének számos egymástól erősen eltérő szegmense létezik, ezek sikeres kivitelezéséhez a

tervezőnek alapos és naprakész ismeretanyagra van szüksége. Ez a cikk az extenzív zöldtetők tervezéséhez ad megbízható segítséget.

Egy zöldtető tervezése során rendkívül körültekintően kell eljárnunk mind a műszaki alépítmény kiválasztásánál mind a kertészeti felépítmény összeállításánál. A ritkábban felmerülő vagy újszerű megoldások alkalmazása esetén biztonságot az elérhető irodalmak adhatnak (bár az interneten fellelhető információk nagy részének hitelessége megkérdőjelezhető). A főbb zöldtető fajták (extenzív, félintenzív, intenzív) közül a növényzet tervezése során a legnagyobb körültekintést az extenzív vegetáció igényli, ahol az ültetőközeg vastagsága csupán 8 és 15 cm között változik. A könnyű (max. 150 kg/m2) és vékony felépítésnek köszönhetően sokhelyütt alkalmazható megoldást azért is kedvelik a tervezők/beruházók, mert a fenntartási igénye rendkívül alacsony (évi 2-3 alkalom), a zöldtetők előnyei viszont már ilyen vékony felépítménynél is érvényesülnek (vízvisszatartás, hőmérsékletingadozások tompítása, szigetelésvédelem, stb.). Az extenzív zöldtetőn meglévő körülményeket csak jó szárazság- és fagytűrő képességű növények viselik el, ezen szűk csoportból is azokat részesítjük előnyben, melyek jó, de nem agresszív terjedési jellemzőkkel rendelkeznek. Figyelembe véve a korábban felsorolt kritériumokat, már leszűkül a tervezhető növények listája a varjúhájfélékre, kövirózsákra és más xerofita évelőkre. A magyarországi időjárási jellemzők mellett az elmúlt évek tapasztalata szerint teljesen extenzív (öntözés nélküli) körülmények között csak a Sedum és Sempervivum fajok fejlődnek kiegyensúlyozottan. A többi szárazságtűrő évelő nem éli túl a hosszabb csapadékhiányos időszakokat, illetve a téli fagyokat. Igény esetén évi 3-400 mm mesterséges nedvesség- utánpótlással ezek a növények is megtarthatók, de ez növeli a kialakítási és a fenntartási költségeket. Meg kell még említeni az extenzív zöldtetők egy különleges típusát, mely a tájba illesztés nagyszerű eszköze lehet. Egy- és kétnyári vadvirágokat és évelőket telepítünk vegyesen, melyek velejárója, hogy a tavaszi-nyári virágzást követően az örökzöld növények alacsony aránya miatt szerényebb őszi-téli képet kapunk (esetleges kaszálást csak a növények magérlelését követően végezzünk). Ez az extenzív típus időszakos öntözés nélkül a hazai viszonyokat nehezen viseli. 1Miután kiválasztottuk a környezethez/ épülethez leginkább illeszkedő növény összeállítást, meg kell határoznunk annak telepítési módját és idejét (ideális április vagy október). A következő megoldások állnak rendelkezésünkre: 

hajtásszórás (4-8 varjúháj-faj hajtásainak kiszórása, mely locsolása javasolta gyökeresedésig)

magvetés (vadvirágos tetőknél, meleg, száraz nyarakon időszakos locsolással) 

a magvetés és hajtásszórás kombinálható

hidrovetéssel (vetés egyenletességét a szél, a madarak nem befolyásolják, begyökeresedés ideje alatt ideális mikroklímát teremt a növényeknek)

tálcás vagy cserepes előnevelt növények telepítése (minél fejlettebb a kiültetett növény, annál nehezebben akklimatizálódik, lassabban fejlődik, így a záródásig ápolás szükséges) 3

kész vegetációs paplan fektetése (hordozószőnyegen előnevelt 4-8 különböző varjúhájból, kezdeti ápolás szükséges)

A környezeti viszonyok és a végeredményként vizionált kép ismeretében kell kiválasztanunk a növényeket és azok telepítési módját. Fel kell hívni a megrendelő figyelmét arra, hogy minden telepítési mód más és más technológiai (záródási) idővel jár, melynek sürgetése hosszabb távon problémákat okozhat (gyomosodás, fagyérzékenység, eltömődés). Egy városon belül is jelentősen eltérő mezoklímájú területek lehetnek, nem is beszélve egy ország teljes területéről, ezért is javasolt több növényfaj vegyes alkalmazása, a természetre bízva, hogy a 4-8 faj közül melyek válnak uralkodóvá. A monokultúrás (mintát követő) telepítéseknél az alapvető fenntartási munkák mellett a különböző növények eltérő növekedési üteme miatt rendszeres kiigazító beavatkozásra van szükség az alapvető fenntartási munkák mellett (tápanyag utánpótlás, gyomlálás). A Sempervivumokat olyan helyeken érdemes alkalmazni, ahol szerkezeti finomságuk szem előtt van (rendkívül lassan terjednek, ezért magas a beültetendő négyzetméterenkénti darabszám). 4A jó vízvisszatartó és vízelvezető képességű drénlemez, a megfelelő áteresztő képességű szűrő- és védőtextil legalább olyan lényeges, mint a megfelelő növényválasztás, külön kiemelném a speciális ültetőközeg fontosságát, ami a zöldtető „lelke” és semmilyen esetben sem helyettesíthető termett talajjal!

Az előzőekben felsoroltak betartásával már nagyban hozzájárulunk egy jól működő zöldtető létrejöttéhez, a többi már a kivitelező szakértelmén és a fenntartó gondosságán múlik. A vetést követően ne hagyjuk magára az extenzív zöldtetőt, főleg egy tavaszi vagy nyári telepítés esetén. Közvetlen a vetés után (kivéve hidrovetés) be kell locsolni a nyesedékeket/magokat, továbbá hosszabb meleg és száraz periódus során is javasolt kijuttatni heti rendszerességgel 15-20 mm/m2 vizet a növények begyökeresedéséig. A tápanyag-utánpótlást évi egyszeri alkalommal kijuttatott lassan lebomló (9 hónap) műtrágyával biztosítsuk, így nem növeljük a szervesanyag-tartalmat, ezzel is visszafogva a gyomosodást. A fenntartási feladatok az első két vegetációs ciklusban ápolási jellegűek (időszakos locsolás, invázív fajok eltávolítása), míg a 80-90 %-os fedettség kialakulásával már a biztonsági sávok és lefolyók tisztántartása válik a legjelentősebb beavatkozássá az évi egyszeri tápanyag-utánpótlás és a 2-3 gyommentesítés mellett. Vegyes vetés esetén a kezdeti telepítési arányhoz képest a helyi klimatikus viszonyok minden tetőt egyedivé tesznek, néhány faj visszahúzódik, néhány akár el is tűnik, a többi megerősödik, uralkodóvá válik.

Zöldtetőre javasolt varjúhájak és kövirózsák, csak telepítéskor igényelnek öntözést:

Sedum album ’Micranthum’ fehér varjúháj

Sedum album ’Murale’ fehér varjúháj

Sedum album ’Roseum’ fehér varjúháj

Sedum kamtschaticum kamcsatkai varjúháj

Sedum ellacombianum kossuthka

Sedum floriferum ’W. Gold’ dúsvirágú varjúháj 

Sedum hispanicum deres varjúháj

Sedum hybrid ’Immergrünchen’ örökzöld varjúháj

Sedum hybridum ’Czar’s Gold’ hibrid varjúháj

Sedum kurilense kurili varjúháj

Sedum laconicum varjúháj

Sedum oreganum oregoni varjúháj

Sedum pachyclados szürke varjúháj

Sedum pulchellum ’Sea Star’ csinos varjúháj

Sedum sediforme termetes varjúháj

Sedum sediforme ’Silver’ ezüstös varjúháj

Sedum sexangulare hatsoros varjúháj

Sedum spurium ’Coccineum’ kaukázusi varjúháj

Sedum spurium ’Purpurteppich’ kaukázusi varjúháj

Sedum spurium ’Tricolor’ kaukázusi varjúháj

Sedum rupestre kövi varjúháj

Sedum spectabile ’Brillant’ pompás varjúháj

Sedum ’Matrona’ vöröslevelű varjúháj

Sedum ’Herbstfreude’ őszi varjúháj

Sempervivum hibrid fajták* zöld, sárga, bordó kövirózsák

* kövirózsák védett növények, csak igazolt kertészeti forrásból beszerzendők

Virágos zöldtetőre javasolt réti egy-, kétnyáriak és évelők időszakos öntözéssel:

Allium schoenoprasum metélőhagyma

Festuca rubra vörös csenkesz

Festuca ovina juh csenkesz

Lolium perenne angol perje

Poa pratensis réti perje

Achillea millefolium közönséges cickafark

Anthemis tinctora pipitér

Campanula rotundifolia kereklevelű harangvirág

Dianthus carthausianorum kőszegfű

Hieracum pilosella ezüstös hölgymál

Chrysanthemum vulgare gilisztaűző varádics

Linaria vulgaris közönséges gyujtoványfű

Salvia pratensis mezei zsálya

Silene vulgaris habszegfű

Petrorhagia saxifraga aszúszegfű

Prunella vulgaris közönséges gyíkfű

Papaver rhoeas pipacs

Verbascum phoeniceum lila ökörfarkkóró

Zöldtetőre javasolt évelők, időszakos öntözéssel:

Alyssum saxatile sziklai ternye

Antennaria dioica macskatalp

Armeria maritima pázsitszegfű

Cerastium tomentosum molyhos madárhúr

Festuca gauteri medvetalp csenkesz

Festuca pallens deres csenkesz

Delosperma cooperi napcsillag

Delosperma nubigeum sárga délvirág

Dianthus plumarius tollas szegfű

Euphorbia myrsinithes szürke kutyatej

Geranium sanguineum piros gólyaorr

Lavandula angustifolia közönséges levendula

Origanum vulgare szurokfű