ZÖLDHULLÁM KIÁLLÍTÓSTAND

Az orosz Ermitage Múzeum immár 6. alkalommal rendezi meg a Kenti Hercegnő védnökségével a „Imperial Gardens of Russia” kertépítészeti kiállítást, ahol egy a nemzetközi piacon is jelenlévő győri zöldtetős cég bemutató standja nyerte el kategóriájának első helyét. A rendezvényen évek óta kiállít John Brooks, aki most versenyen kívül a "Nap feletti Gyözelem"  opera 100. évfordulója által ihletett installációval érkezett.

A rendezvényen nem a műszaki tartalom bemutatása vagy a tájékoztatás volt a cél, hanem a szemet gyönyörködtető látvány és a figyelemfelkeltés. Egy-egy standon az újrahasznosítás, míg másutt az ökologikus gondolkodás volt fókuszban, de mindenütt törekedtek a szépségre! A neves zsűri (Nigel Thorne EFLA elnök, Marie – Sol de La Tour d’Auvergne - Francia kertek és parkok alapítvány elnöke, Ain Jarve - Kadriorg park igazgatója) nem csak a végeredményt, hanem az építési folyamatot is vizsgálta (a környezetvédelem jegyében), ki mennyi hulladékot hagy, ki milyen anyagokból dolgozik… A stand szóbeli ismertetését követően számos kérdés irányult a designra, a növényválasztásra és a bemutatott zöldtetős technológia sokszerű alkalmazhatóságára.

A helyi orosz tájépítészek mellett képviseltette magát három jelentős német faiskola méretes növényeket felvonultató standokkal, valamint észt, francia és brazil tervezők is. A pár négyzetméretes installációk mellett, esküvő-imitációtól a romantikus hintákon át a művészileg kivitelezett óriáspillangókig mindenbe belebotolhat a látogató.

Zöld hullám (A stand leírása)

Napjaink építészeti kultúrájában egyre komolyabb hangsúlyt kapnak az energiatakarékos anyagok és a környezetbarát technológiák. Nem csak látványos megoldás, de kézenfekvő módszer erre a természet visszacsempészése akár a legsűrűbb betonrengetegbe!

A kiállító standon megjelenő megoldások egy szűk keresztmetszetét mutatják be azoknak a technológiai lehetőségeknek, melyeket a zöldtető rendszerei kínálnak.

A pavilon lágyan hullámzó extenzív zöldtetője bemutatja a lapostetőkön és ferdetetőkön való sokrétű alkalmazhatóságot. A tetőről lágyan lehulló vízfátyol azt a csekély mennyiségű esővizet szimbolizálja, mely lefolyhat egy extenzív zöldtetőről esők után.

A pavilon alatt egy alacsony magasságú zárható tároló illetve egy tágas faburkolatú fogadótér kap helyet ülőpárnákkal.

Az kiállító terület fedetlen része az intenzív és félintenzív  zöldtetők bemutatására hivatott, gyeppel és cserjékkel egy fával és eltérő burkolatokkal tarkítva.